Smaczne potrawy to przede wszystkim takie potrawy, które są odpowiednio doprawione i jednocześnie też takie, które wykonane są z miłością i dbałością o szczegóły. Warto mieć w domu młynek do pieprzu, żeby mógł samodzielnie mielić pieprz na miejscu. W wielu przypadkach te pierwsze, które kupujemy w sklepie gotowe, nie są wcale dobrej jakości. Są zwietrzałe i często mają duże kawałki, przed to nie chcą się ładnie rozpuścić potrawach. Natomiast mielenie niesamodzielne pozwala nam szybko zmielić pieprz dokładnie w takich grudkach, jakich potrzebujemy. Małe drobne kawałeczki pozwalają szybko rozpuścić się w zupie lub w sosie i pozwolą nam uzyskać doskonały smak konkretnej potrawy.

Dobry młynek wystarczy przekręcić dwa lub trzy razy by doprawić potrawę. To rozwiązanie nie jest drogie i z pewnością nie kosztuje tyle, co monitory dla graczy albo inny elektroniczne urządzenia. To rozwiązanie jest stosunkowo tanie, więc każdy powinien się w nie zaopatrzyć, by mieć świeży pierwszy zawsze w domu. Kupujemy pieprz w ziarenkach i sypiemy do takiego u młynka w formie długiej to by, a następnie przekręca mi kilka razy prosto do garnka i od razu mamy świeży pachnący pieprz o bardzo mocnym smaku. Samodzielny mielenia przypraw w domu pozwala nam uzyskać znacznie lepsze smaki potraw. Potrawy są intensywnie doprawione i bardzo ładnie pachną. Kupując przyprawy gotowe raczej trudno jest uzyskać taki efekt intensywnego zapachu potraw. W takim przypadku potrawy trzeba doprawić większą ilością przypraw i wtedy też tracimy więcej z opakowania.